Martin Bach Dissing er landmand på Nordfalster, hvor han på sin gård, Tanninggård, både har en svinestald samt planteavl på omkringliggende marker. Han er glad for de muligheder, som VANDVAGT giver ham både i stalden og på marken. Forklaring følger…
Martin har i en lang årrække været gårdejer. Han er, som næsten alle landmænd, afhængig af et stort vandforbrug, inde som ude. Det er vigtigt, at dette vandforbrug ”ikke stikker af” – fx i form af et sprængt vandrør.
-Den primære årsag til at jeg har investeret i en VANDVAGT-løsning er tryghed! Faktisk har jeg haft denne løsning i små 10 år. Det giver en ro i sindet, at jeg ved, at VANDVAGT automatisk lukker for vandet, hvis et vandrør sprænger, eller der opstår en stor sivning. Det værste scenarie vil jo være, at svinene dør!
VANDVAGT – version 2
På Tanninggaard benytter Martin også andre VANDVAGT-muligheder. For udover et stort forbrug af vand i hans svineproduktion, har han et tilsvarende stort vandforbrug i forhold til at sprøjte sine marker.
– Da jeg for nylig investerede i VANDVAGT’s version 2, fik jeg flere muligheder. Når jeg fx skal ud at sprøjte mine marker, er det dejligt, at VANDVAGT i mellemtiden fylder min buffertank op til de 2000-3000 liter, så den er klar igen, når jeg kommer hjem.
Martin fortæller videre om flere nye ’features’ ved version 2-løsningen.
-Desuden giver den nye version mig mulighed for selv at bestemme alarmgrænserne ved sivning af vand. I den gamle version lukkede VANDVAGT automatisk for vandet ved den mindste sivning af vand, stor som lille. Nú har jeg selv mulighed for at regulere alarmgrænserne. Hvis der opstår en lille sivning, får jeg én type alarm, ved stor sivning en anden alarm – og ved et sprængt vandrør en tredje.
Generelt fungerer VANDVAGTEN som en elektronisk stophane, der lukker for vandet ved rørsprængning, sivninger, ikke lukkede vandhaner, utætte drikkekopper, ventiler – og i det hele taget uhensigtsmæssigt forbrug. Men, vandvagten er ikke alene en stophane, men en styring af vandforbruget og tilpasset den enkelte bedrift.
Teknologien findes i stalden
Til tider forbinder man (ny) teknologi med frustrationer, specielt når det ikke fungerer…
Ifølge Martin bruger han ikke megen tid på at styre teknologien. Faktisk tjekker han kun VANDVAGTEN én gang om dagen. Dette gør han i stalden, hvor han via et display kan overskue, om der er opstået uhensigtsmæssige sivninger – eller hvis han vil styre opfyldningen af buffertanken.
Martin fortæller, at han kan kommunikere med VANDVAGT-løsningen via fx SMS eller følge forbruget på sin bærbare computer. Men dette behov har han ikke, og han er tilfreds med at tjekke systemet i stalden. Dette skyldes ikke, at Martin er teknologi-forskrækket, tværtimod…
-Jeg ved jo, hvad mit månedlige vandforbrug er på. Desuden har jeg tillid til, at systemet automatisk slår vandet fra i tilfælde af fx sprængte vandrør.
Martin ved godt, at mange landmænd i dag har satellitgårde, som ikke er under konstant opsyn. Og her kan en VANDVAGT-løsning give tryghed, når man på sms får besked ved sivning, overforbrug eller sprængning og heraf automatisk lukning af vandet – og via mobiltelefonen kan man, hvor end man befinder sig, lukke eller åbne via sms, hvilket giver større bevægelsesfrihed.
Skrevet af Terkel Skibdahl